SKB4Gambia missie 2017

2 t/m 12 februari


Vanwege de onrust rondom de presidentsverkiezing werden eind januari 2017 Nederlandse toeristen teruggehaald uit Gambia.

Dit betekende voor de stichting dat de missie die vanaf  27 januari gepland was, ook geannuleerd werd.

Na 4 dagen werd de situatie als veilig beschouwd, echter een deel van het team durfde het nog niet aan.

Omdat er vele materialen, waar onder een anesthesietoestel en sterilisator waren verscheept, moest er wel een team afreizen om dit veilig te stellen, maar dit team (Gambia light) was zo samengesteld dat de chirurgische ingrepen ook konden doorgaan.

Deelnemers waren Jan Roussel (chirurg) Aad van Keeken (anesthesist) John Raeijmaekers (anesthesie-ass), Jan te Kulve en Geert te Kulve (technische mannen) en Linda Kamperman en Carla Klein Breteler ( ic/cc/recovery verpleegkundige).

Het OK-team werd ondersteund door Gambiaanse operatie-assistentes; wel werden er minder complexe ingrepen gedaan, vanwege deze bezetting.

Er werden lipomen, keloids en navel-, liesbreuken geopereerd.


Dat de hulp erg gewaardeerd wordt bleek wel uit het volgende:

Een visser, hoofd van een grote familie met 26 kinderen bij meerdere vrouwen, wilde wel graag van zijn vastzittende liesbreuk af, want zijn gezin was nog niet compleet.

Hij werd met succes geopereerd en twee dagen daarna kwam hij terug voor controle met een enorme vis, uit dankbaarheid.

De kok van het Bamboo hotel, waar we verbleven heeft deze vis op de barbecue gelegd en het hele team heeft ervan genoten.


Verder worden de kaartjes van Isa* uitgedeeld evenals de shirtjes van sportclub AVA'70.


En zoals altijd kwamen er ook weer patiënten aanlopen, die gehoord hadden dat het Nederlandse team er weer was. Zo ook Ansumana met zijn broer Brima.

Ansu had 2 jaar daarvoor zijn been gebroken met voetbal en de Gambiaanse artsen hadden een pin in zijn bot gezet…echter er volgde een enorme infectie, die ook zijn bot aan had getast.

Hierdoor had hij al verschillende malen in het ziekenhuis gelegen, met vervelende ervaringen.

Helaas was de infectie  zover voortgeschreden, dat het been niet meer te redden was.

In maart reisde anesthesist Aad af met de benodigde materialen, zodat het been geamputeerd kon worden. Ansu knapte hierna zienderogen op en voelde zich veel beter.

Ilona van Firma Wouda heeft aangeboden om een kunstbeen te maken voor hem; dat hij niet kon lopen weerhield Ansu om naar school te gaan.


Ondanks een ingekorte missie, toch weer een mooi aantal patiënten kunnen helpen.

De geplande schildklieroperaties werden doorgeschoven naar november.

Het team vertrok voldaan op 12 februari, na een fris dagje met nauwelijks zon, weer naar Nederland.