SKB4Gambia missie 2013


Gambiateam 2013;

Een aantal nieuwe mensen zullen dit jaar het SKB4Gambia team gaan versterken...wat een enthousiaste groep hebben we...met goede ideeën!! Het Gamba team 2013 bestaat uit:

Ria Huntink (anaesthesist) Olivier Zöphel en Gertjan, Halbersma (plastisch chirurgen) Karin Bras (anaesth. assistent) Elly Hennink, Linda Gijsbers , Riky Pelgrim , Peter Peters(OK-assistenten)Wendy Roelofsen (wondverpleegkundige) Lucinda Jolink, Esther Grijsen en Renata Gierkink (verpleegkundigen) Ruben Fries (techn. man).......naast de mensen van vorig jaar: Bas van Beek (anaesth.ass), Dini van Alfen (OK-ass),Ria Elschot (phys. ass. chirurgie) Jan Elschot (techn. man),Jan-Willem Helmink (chirurg),
Henri Janssen(?) (directeur) Noelle Navis en Carla Klein Breteler (verpleegkundigen).

Op vrijdag 15 november vertrekt opnieuw een SKB-delegatie naar Gambia!

16 november 2012, de dag dat voor het eerst een delegatie SKB’ers op geheel vrijwillige basis naar Gambia vertrok. Het project SKB4gambia (www.skb4gambia.nl), dat was en is waar het allemaal om ging. Aanstaande vrijdag 15 november, pakt voor de tweede keer een SKB-team het vliegtuig naar Afrika. Het Serrekunda General Hospital is opnieuw de plek waar het allemaal gebeurt. Waar vorig jaar de focus lag op algemene chirurgie en scholing, is er dit jaar speciale aandacht voor kinderen met brandwonden en de gevolgen daarvan. De ervaring leert namelijk dat dit een serieus probleem is in Gambia.

SKB4Gambia, hoe het allemaal begon...
Wat begon met het verzoek om een zuurstofapparaat, resulteerde in het project SKB4gambia. Na een vakantie in Gambia, begon IC-verpleegkundige Carla Klein Breteler een inzamelingsactie. Dit mondde al snel uit in een plan om ter plekke hulp te gaan bieden. Na een jaar vol voorbereiding, inzamelingsacties en contacten met Serrekunda General Hospital, was het half november 2012 dan eindelijk zover. Een medisch team, aangevuld met directeur Henri Janssen en technische man Jan Elschot, reisde af naar Gambia. Voor de komst van het team waren patiënten geselecteerd die voor een operatie in aanmerking kwamen. Buiten deze groep patiënten, kreeg het team ook te maken met onverwachte en ongeplande ingrepen. Zo werd er een kindje van 1,5 jaar met ernstige brandwonden op borst, hals en kin, binnengebracht. Later die dag volgden nog twee kinderen. Brandwonden komen veel voor, omdat iedereen op open vuren kookt. In twee weken tijd verzette het team bergen, maar het gevoel van weemoed en de intentie om terug te komen, overheersten bij terugkomst.

SKB4Gambia 2013
Vrijdag 15 november is het dan zover: het team –weliswaar in een andere samenstelling- keert terug, en is van plan opnieuw bergen te verzetten. Ook dit jaar is er weer sprake van een enorme aanloop van voorbereidingen: zo is er een zeecontainer vol materialen (geschonken door diverse firma’s, zorgcentra en particulieren) verscheept en reeds vrijgegeven in de haven van Banjul. Ook zijn er diverse inzamelingsacties en een wandeltocht georganiseerd ten behoeve van SKB4Gambia. Het is zelfs zo dat diverse partijen hebben aangegeven zich aan te willen sluiten bij SKB4Gambia! Het gaat onder meer om de Travel Health Clinic: een aantal verpleegkundigen en een arts maken begin december een studiereis en zouden indien nodig een aantal door ons team behandelde patiënten kunnen vervolgen. Ook het Saxion College in Enschede heeft SKB4Gambia benaderd met de vraag of er in het Serrekunda General Hospital stagemogelijkheden voor studenten Verpleegkunde. In de tweede week van het verblijf in Gambia, komen er medewerkers van het Saxion op bezoek, om hiervoor een en ander voor te bereiden en om afspraken te maken. Genoeg mooie ontwikkelingen dus!


Annemieke Kreiter en haar man Manfred, zetten zich ook in voor SKB4Gambia. En wel op een heel bijzondere manier: zij rijden namelijk de Amsterdam Dakar Challenge! Je kunt hun avonturen volgen via: www.amsterdamdakar.com of via www.facebook.com/WinterswijkDakar


Het team 2013 bestaat uit een bonte mengelmoes van artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, technische mensen en OK-assistenten.
Overigens dienen zich vanuit het SKB alweer belangstellenden voor een reis in november 2014 aan. Gedurende het komende verblijf zal worden bekeken welke mogelijkheden er zijn voor de geïnteresseerde vakgroepen en medewerkers.

P.S.
Ken je Nyima nog? Met haar pretoogjes en gulle lach, veroverde deze vrolijke baby onze harten. Nyima had in Gambia –haar geboorteland- vanwege de geringe medische voorzieningen aldaar, geen kans op een goed leven. Zij had namelijk een tumor aan haar onderrug. Deze was niet kwaadaardig, maar doordat hij op de organen drukte op den duur wel levensbedreigend. Omdat de initiatiefnemers van SKB4Gambia, Ria Elschot en Carla Klein Breteler, zich de situatie van Nyima zo aantrokken, zamelden zij geld in om Nyima in Nederland te laten opereren en haar op die manier een eerlijke kans te geven. In het voorjaar van 2013, werd Nyima geopereerd in het UMCN, het SKB verrichte de nazorg. Na de operatie verbleven Nyima en haar moeder enige tijd bij Ria Elschot thuis. Toen de wond geheeld was, en Nyima het goed maakte, keerden moeder en dochter terug naar Gambia.
Het SKB4Gambiateam zal de kleine meid en haar familie ook ditmaal gaan bezoeken. Een update volgt uiteraard!


Bron Katrien Koetzier