SKB4Gambia missie 2016

Ze maken zich op voor een paar zeer intensieve en vermoeiende weken, maar de vijftien medewerkers van Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) hebben het er graag voor over. Eind deze maand vertrekken ze weer naar Gambia om medische hulp te bieden.

Door Maarten Reith, De Gelderlander.


Vanuit de stichting SKB4Gambia reist er sinds 2011 geregeld een team vanuit Winterswijk naar een ziekenhuisje in de Gambiase hoofdstad Banjul. Vorig jaar moest de trip worden uitgesteld, vanwege de ebola-uitbraak in buurlanden van Gambia. Inmiddels is dat gevaar geweken.

“We gaan twee weken lang operaties uitvoeren, collega’s bijscholen en onderhoud verrichten aan technische installaties”, somt Carla Klein Breteler op. Ze is verpleegkundige op de intensive care en een van de drijvende krachten achter SKB4Gambia.

Qua operaties ligt de nadruk dit keer op patiënten met een sterk vergrote schildklier, die daardoor moeite hebben met ademhalen. “We hebben eerder gezien dat dat daar vaak voorkomt. Dat wordt deels genetisch en deels door de voeding veroorzaakt.”

Een Canadees team, dat in het najaar in Gambia was, heeft al een aantal patiënten gescreend die ernstig last hebben van deze struma(krop). “Wij bekijken terplekke wie daadwerkelijk geopereerd kan worden”, zegt Bas van Beek, anesthesie-verpleegkundige. Daarbij speelt mee dat de omstandigheden een stuk primitiever zijn dan in Nederland, en dat de nazorg ook beperkter is. “Het moet wel veilig kunnen verlopen”, zegt hij.

Voor Van Beek wordt het de derde keer. “Op zich is het ziekenhuis netjes en redelijk schoon. Ook is er voldoende apparatuur. De vraag is alleen of die ook werkt want het onderhoud is minimaal”, weet hij inmiddels.

Dat wordt vooral een taak voor Jan te Kulve, een van de twee technici die meegaan. Hij is nieuw in het team. “We nemen voldoende gereedschap mee”, zegt hij. “Naast allerhande onderhoud en reparaties gaan we ook een afgeschreven OK-lamp aansluiten die we in het SKB hebben weten te bemachtigen. Die is al verscheept.”

Daarnaast wordt deze reis sterk ingezet op scholing op het gebeid van anesthesie. Om die reden gaan ook twee anesthesiologen mee. “De opleiding aan de universiteit van Gambia gaat niet verder dan het niveau van anesthesie-assistent” legt Van Beek uit. “We hebben onderwijsmaterialen geregeld en verwachten dat we hen een aantal zaken redelijk vlot kunnen bijbrengen. De basis kennen ze immers al.”

“Die twee weken zijn wellicht een druppel op de gloeiende plaat, maar we kunnen toch weer zo’n vijftig mensen terug in het leven zetten. Ik vind het ontzettend gaaf om zoiets te kunnen doen.”

Uiteraard probeert het team ook contact te leggen met Nyima, die in 2013 als zuigeling naar Nederland kwam om geopereerd te worden aan een levensbedreigende tumor. Klein Beteler: “Zover ik weet gaat het goed met haar.”

Vijftig mensen terug in het leven zetten

Winterswijk 14 jan 2016