SKB4Gambia missie 2017

Voorbereidingsweek 21-28 november 2016

Het programma bestond uit:

*ICT ontwikkelen: ..dit gaat moeizaam
We zullen Henriette, verbonden aan PUM in Gambia bezoeken->PUM Netherlands senior experts is een non-profit organisatie opgericht door VNO-NCW. Al meer dan 30 jaar adviseren zij bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten die geen commerciële consultants kunnen betalen. Zij koppelen deze bedrijven aan Nederlandse professionals die hun jarenlange ervaring onbetaald willen overdragen. Dit doen zij tijdens korte missies (1-2 weken) en direct op de werkvloer. Zo stimuleren ze ondernemerschap, zelfredzaamheid en duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf ter plaatse.
*les geven: huishoudelijke schoonmaak en hygiëne.
*het aangepaste MoU (een overeenkomst tussen de stichting, het ministerie en het SGHospital) bespreken en met de directie van het SGH de verwachtingen en doelen bespreken.
*de stichting SKB4Gambia laten registreren in Gambia.
*Indien mogelijk een project van Huug M. bezoeken voor gehandicapten in Madina Talokoto. (onder Brikama) Hij is in het dagelijks leven ook anesthesiemedewerker en heeft contact met ons gezocht om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.
*patiënten screenen voor de missie van 2017
*houtsnijwerk kopen voor de 18 maart bij Sportschool Wenters in Winterswijk; zij willen een "sport"festijn met daaraan gekoppeld een avond voor onze stichting organiseren....maar hierover volgt binnenkort meer info.


Het programma is grotendeels uitgevoerd; helaas is het lesgeven doorgeschoven naar januari ivm afwezigheid van de beamer. De PUM wil bekijken of er mogelijkheden zijn in het Serekunda general hospital (SKGH). Echter voorwaarde is dat onze contactpersoon ism de CEO van het ziekenhuis de gevraagde stukken aanlevert; deze wil Henriette dan beoordelen en kan daarna de evt. aanvraag voor ondersteuning worden gemaakt.

Het MoU is zeer zorgvuldig uitgeplozen; elk woord is gewogen en het MoU wordt herschreven. We zullen nog enige punten in de vergadering van 9 januari bespreken met het bestuur.

Tussendoor hebben we op verzoek van mensen uit Nederland ook nog enkele patienten bekeken.


De laatste dagen in Gambia wel bemerkt dat het rommelt rondom de verkiezingen die 1 december gehouden worden. We hopen dat dit uiteindelijk geen gevolgen zal hebben voor de volgende missie.


Wel mogen we zeggen dat deze voorbereidingsweek weer nuttig is geweest.


Jan Roussel en Carla Klein Breteler.