SKB4Gambia missie 2016

Nyima nu blakende kleuter

Ziekenhuis levert nazorg na redding baby in Gambia

Jan Colijn

Winterswijk -

Van doodzieke baby naar blakende kleuter. Het gaat voorspoedig met ’baby’ Nyima uit Gambia.


De Telegraaf  2015 augustus.

De kleuter, die in november drie jaar wordt, krijgt intussen volop ondersteuning vanuit Nederland. Ons land leefde massaal mee, toen de baby in het voorjaar van 2013 naar Nederland werd gehaald voor een levensreddende operatie. De baby had een tumor aan haar stuitje, waardoor ze in haar vaderland ten dode was opgeschreven. Terwijl deze aandoening in ons land relatief goed te behandelen is.

Team

Een team artsen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, dat regelmatig naar Afrika afreist om te helpen in het plaatselijke ziekenhuis van Serekunda, haalde de baby na een inzamelactie naar ons land. Een chirurg van het Radboudziekenhuis in Nijmegen voerde vervolgens in zijn vrije tijd de operatie uit.

„Nadat we in mei 2013 Nyima en haar moeder terugbrachten naar Gambia en we zagen hoe de familie daar woonde, stond voor ons vast: dit is niet het laatste wat we doen. We wilden Nyima en haar familie zoveel mogelijk blijven ondersteunen”, aldus Ria Elschot, medewerkster van het SKB.

Tijdens een werkbezoek later dat jaar werd woonruimte voor de familie geregeld. „Ook hebben we werk voor de vader van Nyima gevonden, als ambulancechauffeur voor het Serekunda General Hospital. Hun loon is net voldoende om in het dagelijks onderhoud te voorzien. En dus zorgen wij voor de huur. De oudste broertjes en zusjes gaan nu naar school. Ons streven is dat Nyima straks ook naar school kan. Ook hierbij ondersteunen we de familie. Zodat Nyima straks