SKB4Gambia missie 2013

Zoals de meesten van jullie wel weten is dat we in november 2013 een 2e missie hebben gehad naar het Serekunda general Hospital in The Gambia.

Deze missie was ook weer een succes volgens ons en de mensen van het ziekenhuis in The Gambia.

Mede door de samenstelling van het team en de diversiteit disciplines hebben we veel kunnen doen. Ook hebben we toen onze Canadese collega’s ontmoet. En dat was nuttig want het is altijd prettig. Want we willen graag meer met hen gaan overleggen over de missies en eventueel samen gaan werken. Zo hebben we nu patiënten van hun missie gezien en daar waar nodig nog nabehandeld en andersom hebben wij patiënten gescreend voor hen.

De samenwerking met de Cubaanse staf verliep wat moeizamer vooral vanwege taalproblemen. De Cubanen spreken erg beperkt Engels, maar ook dat heeft zich uiteindelijk weer gered. Improviseren is een toverwoord en als je daar mee ui de voeten kunt dan kan er veel. Dat geldt voor alle partijen, gebruiken, materialen etc., Etc. Maar er is nog steeds veel te doen.


Daarom zijn we aan de gang gegaan met een volgende missie. Carla en Johan zijn in het kader hiervan in juni terug geweest naar The Gambia. Als en soort kwartiermakers voor de volgende missie. En er waren een aantal zaken die geregeld moesten gaan worden, o.a. Bankzaken. Ook hebben ze een aantal ding besproken met het management en het personeel van het ziekenhuis. Er is een terugkoppeling gemaakt over de dingen die gedaan zijn tijdens de afgelopen missies. Er is ook afgesproken dat er we gaan werken aan verbeterpunten voor de Ok en dat we gezamenlijk over eventuele investeringen gaan nadenken. Deze kunnen dan weer doorgespeeld worden aan hogere instanties, (Regering) aldaar. Een project waar we eigenlijk wel iets mee willen is een zonnecollectorproject zodat de stroomvoorziening met name op de operatiekamers constanter wordt. Want de stroomvoorziening laat je nogal eens in de steek en dat is tijdens een operatie wel lastig.


We hadden de volgende missie gepland voor januari 2015. Het zal U echter niet verbazen dat deze missie afgeblazen is i.v.m. de Ebola Outbreak in westelijk Afrika!! Voor zover bekend zijn er nog geen gevallen bekend in The Gambia maar wel in Senegal. We hebben overleg gehad met o.a. Dokters van de Wereld, Team Canada en het Serekunda General Hospital. En we hebben besloten om niet te gaan. Ook team Canada gaat niet in november vanwege de Ebola Outbreak en personele problemen. Er is dan ook besloten om voorlopig niets officieel te plannen.


Maar er we gaan wel door met voorbereidingen want we hebben het voornemen om eind 2015 weer terug te gaan mits de situatie het toelaat!!!!! Dit geeft ons wel de tijd om een aantal zaken te gaan/proberen te regelen. Want ook vanuit Nederland kunnen we genoeg regelen.


Materialen.

Er is wee veel materiaal geschonken.

Dit willen we gaan uitzoeken, sorteren, catalogiseren en opslaan.

De bedoeling is om dit materiaal dan per afdeling te gaan verpakken en opslaan zodat we straks snel weten wat er is en wat we wel of niet mee gaan nemen.

Dus als er nog ergens stellingen staan die niet gebruikt worden dan houden we ons aanbevolen.


Chirurgisch instrumentarium.

Tot nu toe hebben we de instrumenten kunnen gebruiken van o.a. Interplast.

Het is echter niet zeker of dat altijd kan, dus lijkt het ons raadzaam om zelf een aantal instrumentensets aan te schaffen. Dit gaan we dan ook verwezenlijken in december via een bedrijf in Apeldoorn die  zeg maar 2de hands materiaal verkoopt.


De personele bezetting.

De bezetting van ons team is ook iets waar we mee bezig zijn.

Er zijn plannen en daarvoor is meer personeel nodig.

Het is nog te vroeg om daar uitgebreid op in te gaan maar we houden U op de hoogte en als er meer duidelijkheid is laten we dat weten.


Team Canada.

De contacten met hen gaan we onderhouden en daar waar mogelijk proberen zaken samen te gaan regelen.

Daarbij kun je denken aan:

1. Screenen van patiënten.

2. Nabehandelen van patiënten.

3. Opleiden van personeel.Ook kan het personeel van het Ziekenhuis in The Gambia al dingen gaan doen.

Daarbij kun je denken aan:

 Onderhoud.

 Sorteren en opslaan van materialen.

Verder is er een nieuw hoofd OK aangenomen en daar willen we ook graag mee in contact komen en in overleg gaan. m dan te zien wat we vanuit Nederland al kunnen gaan doen.


Zelf ben ik bezig om te zien of het mogelijk is om Baboucarr Ceesay,  (een OK personeelslid) de opleiding tot Anesthesiemedewerker te laten volgen. We hebben Baboucarr leren kennen als een integer hardwerkend mens. Hij is voor ons ook een grote steun en toeverlaat geweest tijdens onze missies.

Maar zoals voor zovelen is het haast niet te doen om een dergelijke opleiding te bekostigen. Vandaar dat ik mij wil inzetten om hem in ieder geval een start te kunnen laten maken met deze opleiding.


Kortom er is genoeg te doen voor ons en de mensen in het Serekunda General Hospital.

Als we de schouders er onder blijven zetten dan ben ik er van overtuigd dat we ergens komen.


September 2014.

Bas van Beek.

Anesthesiemedewerker.


SKB4Gambia

Team 2013