SKB4Gambia missie 2017

17 november- 03 december


In januari is een kleine groep naar het SGH geweest i.v.m. de politieke onrust, in november is  weer een volledig team richting Gambia vertrokken om daar te opereren, les te geven, en wondzorg te bieden.


Van het SGH hebben we al een flinke  lijst ontvangen met voornamelijk schildklier ok’s.

Maar dat loopt altijd weer anders natuurlijk, we weten intussen al wel dat er een aantal niet op komt dagen. En dat er ook nog van alles zo binnenkomt lopen, men heeft gehoord dat we er zijn dus men grijpt de kans.… Waaronder soms de meest schrijnende gevallen die onverrichte zaken weer terug de binnenlanden  in lopen om dat ook wij niets voor hen kunnen doen.


Ook met de wondzorg hebben we ons weer bezig gehouden, alhoewel we  hierin zeker  verbeteringen zien

Met de middelen en mogelijkheden die ze hebben worden best goede resultaten(voor Afrikaanse maatstaven) bereikt. Veel  vieze been/voet  wonden, vaak beginnende  met een klein wondje/blaartje en binnen no time een gigantische wond.


En natuurlijk brandwonden een verschrikkelijk iets, het doet me elke keer weer wat als ik deze patiënten zie. De eerste dag is het ergste, hoe deze patiënten verbonden worden zonder enige vorm van pijn bestrijding, hoe horen en zien je dan vergaat, de verbazing dat niemand er (zo lijkt het)anders van wordt, medepatiënten niet, familie, niet en ook het personeel niet.


Daar moet wat aan gedaan worden liefst vlgs onze maatstaven vinden wij  dus zolang ons team er is, is het in de ochtend eerst een rondje met de” pijndokter”

Weer een punt waar we ons als team in willen verdiepen, hoe gaan we de pijn bestrijding scholen met wat daar mogelijk is.


De tijd is om gevlogen, hard gewerkt, voor veel mensen wat kunnen betekenen, het verschil kunnen

maken. Mensen die je ook  nog even “meeneemt “naar huis, zoals de “brandwonden man” en de jongen die ons op de valreep nog om hulp vroeg voor zijn, zoals later zou blijken ongeneselijk zieke broer. Voor hen heeft onze hulp en meegebrachte pijnstilling het verschil gemaakt.


Weer genoeg stof tot na denken voor het plannen van een volgende missie.